50 godina uspješnog rada Centra za socijalni rad Tuzla

Povodom obilježavanja 50 godina postojanja i rada JU "Centar za socijalni rad" Tuzla i useljenja u adaptiranu zgradu koja se nalazi u Slavinovićima, danas je održana konferencija za medije.

- U Centar za socijalni rad slivaju se svi problemi osoba koji se nađu u socijalnoj potrebi, rekla je predsjedavajuća Općinskog vijeća Nada Mladina, čestitajući ovaj važni jubilej. Pomoćnica načelnika za opću upravu, društvene djelatnosti i povratak, Esma Ibrišimović, također se pridružila čestikama te rekla da će 50 godina postojanja i rada Centra za socijalni rad biti proslavljeno radno.

A koliko posla za socijalne radnike ima dovoljno govore podaci koje je izložila direktorica Centra, Sonja Brčinović.

- Centar za socijalni rad Tuzla osnovan je Odlukom Narodnog odbora opštine Tuzla 30. marta 1959. godine, a sa radom je počeo u aprilu iste godine. Ove godine navršava se 50 godina postojanja i rada ustanove koja je cijelo vrijeme svog postojanja bila posljednja zaštita od ekstremnog siromaštva za najugroženije kategorije stanovništa, između ostalog rekla je direktorica Centra Brčinović.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Nada Mladina istakla je da je stavka u Budžetu Općine Tuzla kada su u pitanju socijalna izdavanja, iako je k
rizna godina povećana za 21% te da je svjesna da ni to nije dovoljno ali se nada da će i viši nivoi vlasti imati razmumijevanja za socijalnu zaštitu stanovništva.

Da će Općina Tuzla podržavati Centar za socijalni rad potvrdila je i pomoćnica načelnika Esma Ibrišimović, te dodala da je nekada socijalni rad bio znatno organizovaniji i bilo je mnogo više stručnog kadra. Nažalost, stanje se promijenilo, nakon rata je došlo do osipanja kadra, a potrebe za socijalniom zaštitom su povećane.


Direktorica Centra, Sonja Brčinović, naglasila je da je porast broja stanovnika Tuzle za gotovo duplo u odnosu na prijeratni dodatno opteretio Centar ali misli da se stanje može popraviti zapošljavanjem stručnih osoba.

 Pozitivna promjena je nastupila i kada su u pitanju i uslovi za rad Centra. Naime, krajem juna 2008. godine, nakon 49 godina postojanja i rada u neuslovnim prostorijama, Centar je uselio u zgradu bivšeg obdaništa koja je adaptirana sredstvima koje je obezbijedila Općina Tuzla kao osnivač u iznosu od 150.000 KM, a Ministarstvo za rad i socijanu politiku obezbjedilo je 50 000 KM. Trenutno 23 uposlenika rade u uslovnim, prostranim kancelarijama što je dobra osnova za dalje dobro djelovanje Centra čije usluge u našem društvu mnogi trebaju.